top of page

Hemliga agenda?

 

Japp, vi har en sådan! Den är att inspirera och motivera er till att odla mer!

Varför då?

Jo, därför att mer blommor och grönt ger mer mat och boplatser åt fåglar, grodor, insekter och andra kryp. Små djur långt ner på näringskedjan som i sin tur är mat till andra högre upp i kedjan. Som i sin tur är mat till andra. Som i sin tur dör och förmultnar till jord med hjälp av små organismer och så fortsätter det. Kretsloppet.

Mångfald och diversitet är ledord inom arbetet för den biologiska mångfalden och vi vill gärna få med er på det tåget. Vare sig ni är medvetna om att ni är det eller ej. Trädgårdar har visat sig spela en allt viktigare roll för många arters överlevnad.

 

Så när vi föreslår att det ska sättas 200 krokusar i vackra lila och vita färger i er rabatt så är det inte bara som ögongodis en grådassig morgon i mars. Nej, det är även bra mat för de humledrottningar som vaknar tidigt på våren.

Och när vi insisterar på att ett till plommonträd ska planteras där i hörnet på trädgården så är det inte bara er kompott vi har i åtanke. Inte heller när vi ser till att ni planterar den lokalsorten av äpple som passar där ni bor.

Eller när ni ber om hjälp med sommarstugerabatten vid havet och vi planterar kopparhäggmispel, strandtrift, vita kungsljus och backtimjan så är det inte bara för att det blir så tjusigt mot den grå granitklippan.

Att vi inte trimmade bort brännässlan borta vid knuten och sparade sälgen vid brynet var ingen slump. Inte heller att vi aldrig tog bort rishögen vi gömt bakom redskapsskjulet som blev kvar efter att häcken fick sin årliga beskärning, ifjol. Nej nej nej allt detta är del i vår hemliga agenda att skapa trädgårdar till nytta för så många som möjligt.

 

Det kommer märkas en tydlig bieffekt av vårt sätt att arbeta som kommer påverka er. Ni kommer få trädgårdar som blommar från tidig vår till sen höst och egen skörd att njuta av. Det kommer i sin tur leda till att ni får en minskad miljöpåverkan och eventuellt mer friskluft då ni kommer tvingas sitta ute en ljum sommarkväll och plocka av svartvinbärsbusken och lyssna till lövsångarens sista strofer innan luften åter blir tyst och träden skiftar färg. 

 

Vi beklagar så mycket på förhand ;)

Allium och fjärill
bottom of page